Calibre

Calibre

Client: Calibre

Type: Workplace

Location: Sydney

Value: $2.45m

Size: 2,138 m²

Completion: 2017

Design: Valmont

Construction: Valmont

Brief

The brief from Calibre was to create a new workplace that was spatially efficient, promoted equality among staff and fostered company culture.

The final design outcome needed to support Calibre’s transition to an open plan workplace (no offices were planned), through the provision of support spaces in the form of quiet rooms, focus rooms, informal meeting booths, layout tables and writable collaboration tables.

Their new workplace was also required to meet future growth needs and support project-based working styles.  

Response

Calibre engaged Valmont to run a design-led ‘D&C’ project whereby stakeholder engagement and workplace strategy was explored to inform the resulting design.

The extra-large floor plate (over 2,000 sqm) leant itself to a central client lounge, kitchen and staff forum space – named ‘The Square’ and ‘The Common’ which answered to the underlying neighbourhood concept. This central ‘hub’ drew the open-plan working neighbourhoods from the light-filled perimeter to the core, ultimately enhancing company culture and fostering social interaction. The client lounge is a new addition to Calibre’s working landscape and represents the company’s shift to more informal and memorable client meetings.

Calibre-07-Breakout-Staggered
Calibre-06-Meeting-space-Staggered

Calibre were able to negotiate partial integration of their flooring with the landlord’s make-good which assisted with reducing waste in both material and available capital, whilst also allowing additional control over design outcomes.

Enhancing wellbeing

A variety of support spaces placed around the core enhance the needs of workers who now operate in a workplace based on equality and openness.

Indoor planting enhances the sense of wellbeing which is further supported by a ‘juice bar’ in the kitchen and breakout area.

Calibre-02-Breakout-space

Other projects

McCullough Robertson – Sydney

Find out how we can bring your next project to life.

Valmont logo in grey

We acknowledge the traditional custodians of the land on which we stand. We pay respect to the Elders past, present and emerging and extend that respect to other First Nations people.